8 lihtsat viisi süüa tervislikumalt

Trüki E-mail

8 lihtsat viisi süüa tervislikumalt

 

Paljudel inimestel, kaasaarvatud selle artikli autoril, on nõrkus teatud toitude vastu.

Võid öelda, „Mulle meeldivad friikartulid ja ma ei saa ilma nendeta elada! Pidev puudus ei ole tervislik.“ Sul on õigus. Aga su kehal on ka omad puudused – see ei ole prügikast. Me sööme, et elada, mitte vastupidi.

Tervislik toitumine on vastus mitmetele tänapäevastele tervisehädadele. Lahendus ei ole mõningate toitainete tarbimise lõpetamine, vaid ära jätta mittevajalikud kalorid, liigne rasv, kemikaalid ja rafineeritud süsivesikud. Järgnevalt mõned sammud, mis võiks astuda, et alustada tervisliku toitumisega.

1. Söö aeglasemalt

Nauding on imepärane vananemisvastane ravim, seega naudi ja maitse oma toitu! Kui sa sööd aeglaselt siis tunned maitset rohkem ning vajad vähem. Aeglaselt söömine järk-järgult vähendab isu alates sellest hetkest, kui alustad söömist. Kiiresti söömine on tugevalt seostatud ülekaalulisuse ja kehamssiindeksi tõusuga.

Samuti on teada, et seedimine algab juba suust. Toidu põhjalik närimine edendab rahulikku ja täielikku seedimist.

Aga siiski ei mõelda toidust kui naudinguallikast. On üpriski tavaline näha inimesi alla kugistamas hamburgereid ja friikartuleid, samal ajal kirjutades midagi oma rüperaalis, rääkidas mobiiltelefoniga, lugedes ajalehte või vaadates telerit.

2. Kontrolli oma portsjoni suurust. Söö kuni oled rahuldatud, mitte kuni oled kurguni täis

Seda on kergem saavutada, kui sööd aeglasemalt. Kui sa sööd kiiresti, tarbid sa liiga palju enne seda kui sa sellest arugi saad. Ajul võtab aega umbes 15-20 minutit, et hakata saatma signaale, et kõht on täis, seega peab andma kehale selle jaoks aja. Rahulolu signaal alustab tööd enne seda, kui taldrik on tühi ning sa lõpetad vähema söömisega.

Kui sa armastad toitu, siis see ei tähenda, et sa pead seda palju sööma. Hangi endale väiksem taldrik. Su ettekujutus mõistlikust portsjonist on mõjutatud taldriku suurusest. Suured portsjonid julgustavad ülesöömist.

3. Limiteeri töödeldud liha

Suurem osa töödeldud lihast nagu vorstid, viinerid, peekon, sink, frikadellid, pelmeenid, pihvid ja hot dogid on täis transrasvu ning naatriumi. Võib leida naatriumnitrit – mürgine kemikaal – igast lihapakendist. Peekon, vorstikesed, sink, lihasnäkid ja isegi lihast, mis on purgisupis. See kemikaal on tegelikult värviparandaja, see muudab vana, surnud liha värskeks ja ilusaks. Lisaks on neis toodetes maitsetugevdajad, n. naatriumglutamaat, mille mõju tervisele ei ole veel täpselt kindlaks tehtud, kuid mõned uuringutulemused on selle kahjulikku mõju tervisele juba tuvastanud. Pigem tasub hoiduda.

Kui sa valid töödeldud liha, siis saab vähendada naatriumnitriti efekti, tarbides enne seda antioksüdante. Tõestatud on, et vitamiini C nind E tarbimine enne töödeldud liha vähendab kemikaali mõju organismile.

4. Punane liha võib olla osa tervislikust dieedist

Kui liha on valitud ja valmistatud õigesti, siis on ta suurepärane söök. Punane liha sisaldab palju olulisi toitaineid nagu raud, tsink valk ja vitamiin B12.

Vali ilus lihatükk ning eemalda nähtav rasv enne valmistamist. Lihatükk ilma nähtava rasvata ei suurenda vere kolesteroolitaset ega tõsta riski südamehaigustele. Kuid siingi on oluline liha kogus. 1-2 korda nädalas värsket punast liha süüa on tervislik.

5. Valmista söök kodus

Kodus kokkamine annab suurema kontrolli söögi üle ja annab võimaluse vähendada transrasvu, suhkrut, soola ja mitmeid toidu lisandeid (värv, säilitusained jne). Kaubanduslikult valmistatud toidud nagu paki- ja purgisupid, pelmeenid, pihvid, muud lihatooted, hamburgerid, hot dogid, friikartulid, krõpsud, koogid ja küpsised sisaldavad kõige rohkem transrasvu. Tee ise oma pitsad, burgerid, koogid ja teised toidud, mis sulle meeldivad. See küll võtab rohkem aega, aga on sinu enda tervisele kasulik.

6. Väldi kõrge temperatuuriga küpsetamist

Väga tähtis on valmistamisviis. Liha valmistamisel kõrgetel temperatuuridel, nagu praadimine ning valesti grillimine (kõrvetamine) loob kahjulikke kemikaale (mutageene ja kantserogeene) mida kutsutakse heterotsüklilised amiinid ja polütsüklilised aromaatsed süsivesikud. Valmista liha nii, et saad kasutada vähem õli ja väiksemaid temperatuure – küpseta ahjus, grilli mahedatel sütel, auruta, hauta või keeda.

7. Elimineeri karastusjoogid

Karastusjookides ei ole mitte midagi kasulikku. Mida varem need oma söögist eemale jätad, seda parem. Keskmiselt on 325ml joogis 10 teelusikatäit suhkrut, 150 kalorit, 30 kuni 55mg kofeiini, mürgiseid toiduvärve ja sulfiide. Karastusjookides ei ole mitte ühtegi väärtuslikku toitainet.

On parem nad asendada veega, taimse teega või magustamata mahlaga.

Karastusjoogi tootjad on suurimad kunstlike magusainete kasutajad. On mõningaid tõestusi, et regulaarne karastusjoogi tarbimine viib terviseprobleemideni nagu kaalus juurdevõtmine, hammaste purunemine, ainevahetushaigused. Kas sa tõesti tahad selliseid probleeme?

8. Enesedistsipliin

Harjuta sisse endale ettevaatlikkus. Kui üks päev sõid rohkem, siis järgneval proovi olla rohkem tähelepanelik. On alati parem süüa lihtsalt kergemalt, kui täita mõnda dieeti Ära kunagi karista end, kui oled veidi eksinud. Söö lihtsalt edaspidi teadlikumalt!


Tõlgitud ja täiendatud http://www.healthassist.net




  Lisa kommentaar

Ainult registreerunud kasutajad saavad kommenteerida.
Palun logi sisse või registreeru.

 
< Eelmine   Järgmine >